Skrivet av: fpupplandsvasby | februari 10, 2010

Ung i Väsby

 

I dag var det dags för Ung i Väsby igen; ett forum för skolungdomarna skolår 6-9, där de kan göra sin röst hörd. Mötet var väl förberett och de sju värdarna skötte allt med bravur. Frågorna som diskuterades i grupper på sex elever hade de själva varit med och jobbat fram. Vad var det då som låg dem varmt om hjärtat? Många saker kändes igen från förra året; skolmaten, fler bussar, lägre biljettpriser, omotiverade lärare. ärligt talat var det nog aktuella frågor även på 1970-talet då jag själv gick på högstadiet.

Det som gjorde mig mest bekymrad var att det växte fram en bild av fega vuxna; lärare som inte tar mobbning på allvar utan bara går förbi, som behandlar svenska och nysvenska barn olika. Ordet rasism hördes ofta. Eleverna vill att lärarna ska vara hyggliga, bry sig och vara stränga. Det sistnämnda står nog inte för kadaverdisciplin utan mer för ordning och trygghet. De vill ha uppmärksamma vuxna omkring sig som de kan anförtro sig till. Stora utmaningar att anta för lärarna och rektorerna på Väsbys grundskolor. Att ha en likabehandlingsplan är ett måste men den ska ju tillämpas också. Med rätt ledare på plats hyser jag förhoppning om att det kan förändras till det bättre och att problemen tas på allvar och skolledningen bygger vidare på elevernas tankar och idéer. 

Mina ord till eleverna var att forstätta vara kreativa och ha visioner, våga uttrycka sin åsikt och satsa på studierna så att vi fyller Väsby Nya Gymnasium höstterminen 2011. Men de måste börja se till sig själva, det gäller oss alla. Är jag en schysst kompis som säger ifrån när någon kommer med en kränkande kommentar eller en onödig knuff. 

Tillsammans, föräldrar, elever, skolledning, politiker, dvs vi alla, måste vi bekämpa mobbing och kränkningar!

Kristina Klempt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: