Skrivet av: fpupplandsvasby | februari 16, 2010

Politisk debatt om Väsbys stads- och kommunplan

En politisk debatt om Väsbys stads- och kommunplan är en underlig företeelse egentligen. Ty var går de skarpaste skiljelinjerna mellan de politiska ideologierna när Väsby skall beskrivas och ritas för framtiden? Det är kanske värt att stanna upp en stund i den tanken.

Vänstern hade kanske en gång en dröm om modernism i stadsplaneringen, som harmonierade med en genomplanerad ekonomi, konfliktlös och klasslös. Svenska miljonprogram byggdes på led i granskogen med stor brådska under socialdemokratins ledning i sent 60-tal med funktionsseparerade områden där bilism, och utveckling och logik rådde. Eller kanske kan man fundera på liberalismens tänkare som så ofta knyter samman handel och liberalism – och då inte det moderna köpcentret isolerat på ett öde fält och kringgärdat av bilparkeringar – utan om handel som idé och ideologi som för samman människor med olika bakgrund och ”undergräver den dogmatism som utmärker obefarna, där förhållandet mellan köpare och säljare vilar på förhandlingar mellan två parter, som bägge är fria och där det lönar sig bäst, när man kan sätta sig in i den andra partens synpunkter.” Detta är ett citat av Bertrand Russell från 1950.

De stora handelsstäderna och de mindre har varit de liberala naven genom historien med sina kapitalistiska förtecken, sina börser och kommers, finansiella centra, universitet, skolor, offentliga mötesplatser och kaffehus (1700-talets kaféer!) och tidningar – om de så har varit Florens, London eller Göteborg. För mig – och för oss liberaler – är det just dessa de fria mötena, det intellektuella prövandet, tankens rörlighet, bildningens position och respektens öppenhet och empati, som idémässigt skall prägla Väsby – den stad vi skall bygga vidare. Den småstad eller kanske till och med ”ytterstad i en växande region”?

Kanske finns det alltså, trots allt, ideologiska skiljelinjer i debatten kring hur Väsby skall gestaltas för framtiden. Samtidigt är vi en församling av pragmatiker och kloka realister. Vi har förstått att de beslut vi fattar måste hålla över mycket lång sikt. Och under dessa snart fyra år av arbete i nya konstellationer har vi kunnat tala, studera, resa, förstå i diskussioner och debatter så att vi funnit en samsyn i många kritiska stadsbyggnads- och gestaltningsfrågor:

– att vi skall bygga kommunala verksamheter och hus på Väsbys tradition av industri och idrott i till exempel Vilundabadet och Vilundaparken samt i idrottsklasser i Väsby Nya Gymnasium eller i byggskolan i Messingens cortenstålhus.

– att vi skall desarmera de avskiljande barriärerna som genomskär Väsby som järnvägen och E4 och Mälar- och Sandavägen. Nu finns där en omtalad järnvägspark, en upprustad barockpark (med Vikingaskepp!). Ett Gestaltningsprogram för E4:an med omdebatterade krav och förväntningar. Och en bra diskussion om att Mälarvägen skall gestaltas för långsammare trafik med träd, rondeller och gångstråk.

– att den stad som byggs skall erbjuda människor att stanna upp, vistas, handla, mötas, samtala. Inte skynda förbi, ila igenom, på väg någon annanstans. Gator med genomfartstrafik (för bussar, för bil, till fots och på cykel) istället för återvändsgränder, butiker i stället för anonyma fasader, fickparker i stället för parkeringar, ljus (Optimus-lyktan!) i stället för mörker, konstverk och bänkar i stället för öde ytor. (Rosetto-exempel)

– att en mångfald av byggare, fastighetsägare (inte länge sedan Väsbyhem ägde 100% av hyresmarknaden!) och boendeformer skall bjudas. Och inbjudas. Hus och lägenheter. Hyresrätter, bostadsrätter och ägarlägenheter. Nya typer av äldreboende. Stadslikt, lantligt.

Det finns en hel del stadsbyggnadsfrågor kvar att genomlysa. Och några mycket stora trätofrågor. Vi vet alla vilka de är. De handlar om stadens utbredning snarare än dess innehåll. Intrång. Placering snarare än ”content”. Och nu blir vi nära att inta helt låsta positioner ….

Nyligen skrev Johan Hakelius, kolumnist i Aftonbladet och författare, en bok som heter ”Döda vita män”. Dess budskap är att idag är hela samhälls- och kulturdebatten – i världen – politiserad och därmed utslätad och förutsägbar. Det finns ingenstans plats för de excentriska människorna, det oväntade och genuint kreativa. Just detta, bristen på en ”apolitisk” debatt, ser Hakelius som en närmast ödesfråga. Den personifieras i hans bok om beundrade och till och med mycket respekterade engelska excentriker. Läs den!

Jag tror att en apolitisk debatt om Väsbys stadsplan behöver samsas med den politiska som hörs här i salen och inte minst i media som föds av konflikt.

Placering och utbredning av stadsdelar är långsiktiga val för framtiden – de får aldrig tas lätt. Jag kan faktiskt erkänna här: Jag är och har alltid varit trädkramare. Lavletare. Smådjursvärnare. Men samtidigt vet jag att det inte är mina personliga uppfattningar som skall styra. Det avgörande är att vi, som politiker, tänker långt, att vi erbjuder nya generationer av Väsby-bor, våra uppdragsgivare, det allra bästa, det estetiska, etiska, ekologiska och ekonomiska i den stad som vi förmår planera. Därför skall placeringar och utbredningar både mot väster och öster mycket noggrant övervägas i stadsplaner och kommunplaner. Tid måste få gå för eftertanke och diskussion. Idéer testas. Debatt under högt tak. Därför är det bra att vi just nu tar denna diskussion. Vi är mitt i en mycket viktig process av detaljplaner och översiktsplaner, arkitekttävlingar och samråd.

Statsmannen Perikles beskrev Atens demokratiska ideal för 2500 år sedan:

”Vår stad är öppen mot världen: vi avvisar aldrig en främling. Vi är fria att leva exakt som vi önskar och samtidigt är vi alltid redo att stå upp mot varje fara. Vi älskar skönhet, utan att förfalla till lyxliv. Och fast vi försöker utveckla vårt förnuft, försvagar inte detta vår vilja. Vi anser inte att en man som inte intresserar sig för samhället är ofarlig, utan oanvändbar. Och fastän bara några få kan få skapa en ny politik är vi alla i stånd att bedöma den. Vi ser inte på diskussion som ett hinder för politisk handling, utan som en oersättlig förberedelse för kloka beslut.”

Antonia Axson Johnson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: