Skrivet av: fpupplandsvasby | mars 3, 2010

RUT-avdraget

Onsdagen den 17 mars kl. 12.30 inleds Seniordag 2010. Bland gästtalarna är vår egen Barbro Westerholm med ”Leva hela livet”. Seniorerna är en grupp som detta val äntligen kommer att spela roll. Det flörtas alltid med dem i valrörelsen, men denna gång menar jag att de måste tas på allvar. Folkpartiet vill utveckla RUT-avdraget för äldre över 80 år så att de ska få avdrag med 75% på denna tjänst. Jättebra! Oppositionen i sin tur vill avskaffa avdraget, eftersom det enlig dem bara är de rika och besuttna som utnyttjar det. Därför vara det intressant idag att läsa i Aftonbladet att en fjärdedel av alla som utnyttjar tjänsten tjänar mindre än 16 700 kr i månaden (enligt arbetsgivarorganisationen Almega), 30 % tjänar minst 51 585 kronor, däremellan finns sådana som jag. Det visar sig också att välavlönade sossar inte lever som man lär, dvs. man utnyttjar systemet, men tycker att vi andra ska klara oss utan. Den grupp i samhället som har det väldigt gott ställt kommer alltid att kunna köpa städtjänster, svart eller vitt, men för mig som lärare eller mina gamla föräldrar är RUT-avdraget en möjlighet. Vi utnyttjar det inte ännu, men funderar på det. Att ge äldre över 80 möjligheten att få mer avlastning är ett bra förslag. Med en kostnad på 100 kr för en timmes städhjälp kommer fler äldre välja att påverka vem som städar deras hem. Klarar inte kommunens hemtjänst uppgiften, kanske det privata alternativet gör det eller tvärtom.   

Äntligen har svarta jobb blivit vita och människor, oftast kvinnor, har funnit en väg in på arbetsmarknaden, som arbetstagare eller arbetsgivare ifall man startat egen firma. Vad ska hända med dessa när avdraget avskaffas? För mig är dessa människor inga pigor utan yrkesmänniskor som gör ett jobb som blir oerhört uppskattat och som de nu får pensionspoäng för.

Nedan en läsarröst (SvD) som säger det mesta tycker jag apropå att städa någon annans skit.

Så du menar på fullt allvar att mitt arbete inte är ett riktigt jobb. Vet hut människa! Jag är stolt över mitt arbete som städerska. Tycker du det är bättre att småbarnsmammor sliter ut sig och inte orkar ha kvalitetstid med sina barn? Rika har alltid råd att ta hjälp oavsett RUT-avdrag, men vanliga människor har inte det eller så tvingas de anlita svart städhjälp. Min röst går definitvit till sittande regering. Det är de som gett mig ett arbete som jag är stolt och glad över.

Välkomna till Seniordag 2010, onsdagen den 17 mars kl. 12.30-16.30 i Kulturhuset, Centralvägen 9, Upplands Väsby!

Kristina Klempt

Annonser

Responses

  1. Visst är det konstigt att det skall subventioneras att sätta in fönster ,men däremot att putsa dem är det fel att subventionera. Jag tycker det luktar särintressen mer än något annat. Se RUT och ROT avdragen som en rättvisesak. Varför tror vissa att om våra pengar förvaltas av stat och kommun för potioneras ut i all ”välvilja” av tjänstemän är bättre än att jag själv betalar
    ”vitt”de som hjälper mig? Jag förstår inte detta. Det är samma pengar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: