Skrivet av: fpupplandsvasby | mars 15, 2010

Skolans framgångsfaktor – läraren

Skolan är en av landets största arbetsplatser; elever och lärare möts nästan dagligen i olika konstellationer. Lärarkåren är luttrad och van vid att ifrågasättas, ta till sig nya pedagogiska rön, uthärda nya läroplaner – ett arbete i ständig förändring, Flexibiltet och förnyelse är ledorden vid varje terminsstart.

Professor John Hattie, Auckland University, har undersökt vilka faktorer som bidrar till bättre resultat hos skolelever. Arbetet är förmodligen världens mest omfattande utbildningsundersökning hittills. Hattie har ägnat 15 år åt studien, och kommit fram till att kontakt och interaktion mellan lärare och elever är avgörande.

Skolan ska vara den finaste byggnaden i stan och lärarna de mest välutbildade. Verkligheten är dock en annan i många kommuner där man kämpar med dåligt underhåll av såväl skolbyggnader samt lärare pga en tajt budget. Skolbyggnaderna är slitna och omoderna, lärarna slitna och ibland inte uppdaterade.
Än dock är skolan den institution som präglar eleverna mer än någon annan för livet. Mina dåliga matematikkunskaper tackar jag ”Hej matematik” för. Något som förenar många av oss 60-talister. Nollmängd, vadå? Sättet att lära ut och in på förändras över åren, likaså synen på läraren. Helst ska man vara kompis med eleven mer än arbetsledare och pedagog. John Hatties forskning visar på att lärarens roll är viktigast, något som jag anat i 27 år. Läraren ska vara tydlig, engagerad och bry sig om eleverna samt anpassa undervisningen efter elevens behov. Klara framgångsfaktorer.
Högre lön och bättre forbildning till lärarna! Det är de värda!

Kristina Klempt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: