Skrivet av: fpupplandsvasby | april 8, 2010

Gripande besök i Berlin

Efter att ha besökt Berlin med en rundvandring bland historiska platser har jag känt både glädje, sorg, förtvivlan och ilska.

På en helg hinner man inte se alla viktiga platser som har med andra världskriget att göra.  Dock har jag besökt Checkpoint Charlie, alldeles i närheten finns en del av muren kvar. När jag stod där och läste på den utställning som finns längs med vägen kände jag sådan vrede över hur man har behandlat oskyldiga människor. Att ta ifrån dem deras rättighet att få röra sig fritt genom att bygga den mur som tack och lov senare föll. Jag försökte föreställa mig den glädje som infann sig när övergången blev öppen och öst och väst förenade sig. Jag insåg snart att jag nog inte förstod glädjen hos alla dessa människor som äntligen fick sin frihet.

Efter Checkpoint Charlie,  besöktes Topography of terrors. På denna plats utfördes grym tortyr av nazisterna på oliktänkande oskyldiga människor.

Ett nytt museum kommer att öppnas i början av maj. För närvarande finns utställningen med bilder längs ett gångstråk längs med området. Denna utställning grep tag i en så mycket att jag stannade länge vid speciella bilder och bara stirrade. Det var så ofattbart hur nazisterna bar sig åt. Det var gripande bilder och dokument som jag läste. När jag passerat hela denna utställning kändes en tomhet inom mig som sedan övergick till en ilska över hur vissa människor på alla sätt försöker förneka det som hänt.

Sista besöket var vid minnesmonumentet för förintelsen. Vid första anblicken såg det ut som ett böljande hav av stora grå stenar. När jag gick bland dessa stenblock var det som att kliva in i en värld som försökte berätta något.  Något som är svårt att sätta ord på.

De som hävdar att förintelse och tortyren aldrig har inträffat måste på det skarpaste informeras om den tragedi som pågick under 2:a världskriget.

Lennart Jonsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: