Skrivet av: bjornegren | april 8, 2010

”Nobbade män är en tickande bomb”

 

Bo Rothstein skrev i Expressen för ett par dagar sedan om två ämnen som ligger mig varmt om hjärtat, nämligen utbildning och jämställdhet. Han menar att det faktum att unga män idag slås ut ur utbildningssystemet, samtidigt som unga kvinnor utbildar sig i allt högre grad, leder till att dessa unga män kommer att bli dubbelt ratade. Dels på arbetsmarknaden på grund av bristande utbildning, men också på ”äktenskapsmarknaden” eftersom kvinnor, generellt, tenderar att nobba män som har lägre utbildning än de själva.

Artikeln visar att det måste finnas alternativ till treårig gymnasieutbildning med syfte att studera vidare på högskolan, och där fyller lärlingsutbildningar en viktig funktion. Det är också viktigt att grundskolan utformas så att både flickor och pojkar gynnas. Det är inte rimligt att pojkar ska ha sämre betyg än flickor när de går ut nian.

Strukturer som gör att kvinnor väljer män med högre utbildning och status än de själva måste också utmanas. Dels finns risken att kvinnorna halkar efter ytterligare eftersom föräldraledighet vanligtvis fördelas efter vad ekonomin tillåter, men också eftersom det visar på att de unkna föreställningar om mannen som familjeförsörjare lever kvar idag. Det ska inte vara något konstigt att kvinnor tjänar mer än sina män.

Ellinor Björnegren

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: