Skrivet av: fpupplandsvasby | juni 27, 2011

LUF och feminism

”När näsorna kliar då är sommaren här”
Min näsa har aldrig kliat så mycket i hela mitt liv. Men jag är inte bitter då jag nu kan slappna av för sommarlovet. Det är ett privilegium som barn och ungdom att kunna ha sommarlov, så när det väl är här så passar de flesta av oss i LUF att göra något med familjen som att t.ex. åka utomlands.

Innan alla åkt iväg för sommaren anordnade LUF Norrort en flygbladsutdelning vid Sollentuna station. Ämnet för dagen var feminism och fördomar som man kunde läsa om i häftet ”En liten bok om stereotyper” som delades ut. Häftet förklarar först att ens kön spelar roll i livet p.g.a. samhällets könsnormer. Det fortsätter beskriva de olika förväntningarna en man och kvinna har som t.ex. att en man ska vara en person som prioriterar karriären och inte visar känslor och att kvinnan ska vara den sköra hemmafrun. Trots att Sverige är ett av de mest jämställda länderna i världen kommer dessa fördomar finnas i bakhuvudet på oss och undermedvetet påverka våra omdömen. Därför finns det ett behov, enligt många, att genom politiska åtgärder ändra normen.

Det har varit en intern debatt om det var lämpligt att dela ut häftet, då de flesta av medlemmarna bara höll med en av de två politiska lösningarna som häftet presenterade.

  1. Bryt det offentliga monopolet – kvinnor tjänar i snitt 84 % av vad en man tjänar. Detta beror mycket p.g.a. att hälften av alla kvinnor i Sverige jobbar inom offentlig sektor där lönerna är lägre. Med privatiseringar kan vi släppa loss goda idéer, höja priser och öka friheten för både goda företagare och anställda.

Detta är något som de allra flesta inom LUF håller med om. De goda konsekvenserna av privatisering är något som är värmande för alla kapitalister.

  1. Individuell föräldraförsäkring – Det är ingen hemlighet att ekonomiska ojämlikheter kommer in i bilden samtidigt som ett barn. Kvinnor ska inte vara andra klassens arbetskraft samtidigt som män inte ska ses som b-föräldrar.

Det är här åsikterna skiljs åt inom LUF. De som är för individuell föräldraförsäkring menar att dagens ojämställda föräldraförsäkringssituation är konsekvenserna av hundratals år av könsnormer som människor inte kan rå för att följa i många fall. Vi kan även se idag att pensionerade kvinnor har en markant lägre pension än pensionerade män. Detta p.g.a. att kvinnor under årtionden stannade hemma med barnen och inte gjorde karriär som männen.

De som är emot argumenterar att det inte är statens jobb att detaljstyra föräldrars liv; att låta folk bestämma själva hur man delar föräldraförsäkringen kommer att göra att den anpassar sig till varje familj. De flesta menar också att försäkringen i första hand är till för barnet och att föräldrar kommer att göra det som är bäst för barnet. Detta är ett argument som även används av för-sidan då de anser att pappor oftast inte spenderar tillräckligt med tid hos barnet.

Vad man än tycker så håller alla med om det sista visdomsordet i häftet
”… det viktigaste är vad DU gör. Genom att inte låta dig reduceras till ett kön bidrar du till att bryta ned gamla normer som begränsar ditt och andras liv”

Kevin Amphan
Ordförande LUF Norrort

Annonser

Responses

  1. Om ni inom er lokalförening har medlemmar som på allvar vill gripa in i människors liv med detaljregleringar och andra styrmedel för att medborgarna ska leva ”korrekta” liv så skicka iväg dem till kommunisterna. Några liberaler är det då inte! Den sista meningen är dock liberal. Var och en ska ha möjlighet att utforma sitt liv efter sina egna önskemål och hör och häpna då kan det bli annan könsfördelning än 50-50. Någon kan till och med tjäna någon krona mer än någon annan.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: