Skrivet av: fpupplandsvasby | januari 25, 2012

Upplands Väsby – mitt hem på jorden

Jag har nu bott i Väsby i 40 år och trivs utmärkt i denna kommun som nu börjar kalla sig stad. Väsby är och blir verkligen den moderna småstaden – nära till allt: naturen, Stockholm och den stora världen (Arlanda).

Allting frid och fröjd? Icke! Väsby lider av ett stort problem – bullret! I luften genom flyget och på marken genom tåg samt biltrafiken. På E4 passerar dagligen 65 000 fordon!! Det är strid ström som alstrar en bullermatta som dygnet runt ligger som ett täcke över oss. Beräkningar från myndigheterna (Rufs) talar om 80 000 fordon år 2020! Forskning berättar att just denna malande bullermatta är så farlig för vår hälsa. Den främjar höjt bloddryck, hjärt-kärlsjukdomar mm.

Vad bör och kan göras? Motorvägen ligger där den ligger, så gör även Arlanda. Våra statliga verk är som stat i staten och där är ingen hjälp att vänta. Bara orden att det är dyrt och inga pengar finns! Vi måste hjälpa oss själva och jag har åtminstone en VISION. Vi bör arbeta för att överdäcka E4! Om vi kan intressera våra tre största byggbolag, NCC, Skanska och PEAB för denna idé, kan det börja hända något. De kunde ta var sin tredjedel på en sträcka 2 km och däcka över E4. Vid Häggvik kan man se hur det kan gå till. Om nu dessa bolag som motprestation kunde få byggrätt på den nyskapade ytan skulle detta ekonomiskt kunna gå ihop. Väsbyborna skulle få en ordentlig bullersänkning, kommunen skulle bli av med en skiljelinje och den centrala delen kunde växa samman med den östra. Centralorten skulle förtätas och den moderna småstaden ta ett ordentligt steg framåt.

Omöjliga fantasier? Inte för oss folkpartister. Man bör åtminstone pröva och försöka. Det kommer ta tid – javisst, men det gäller Väsbybornas hälsa nu och många decennier framåt!

Klemens Klempt (FP)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: