Skrivet av: fpupplandsvasby | mars 29, 2012

Folkpartiet vill ge Väsbyungdomar jobb

I februari 2012 var 130 ungdomar i åldrarna 18-24 år öppet arbetslösa i Upplands Väsby varav 40 fick försörjningsstöd. Genom att införa särskilda ungdomsavtal vill Folkpartiet underlätta för Upplands Väsbys unga att komma in på arbetsmarknaden och få yrkeserfarenhet.
– Den största anledningen till att ungdomar inte får något jobb är att de aldrig haft något. Ungdomar som har svårt att konkurrera om jobben måste få chansen att lära sig ett yrke och känna sig behövda, det säger Folkpartiets kommunalråd Kristina Klempt.

Allians för Väsby har därför, på Folkpartiets initiativ, i det kommande budgetarbetet gett Upplands Väsby kommun i uppdrag att tillsammans med berörda parter utreda och lämna förslag på införandet av särskilda ungdomsavtal som ska kombinera arbete och utbildning för personer upp till 23 år under 2013.

Innebär det här att ni vill dumpa lönerna för ungdomar?
-Det handlar absolut inte om någon lönedumpning utan om att vi vill hitta nya konkreta sätt att hjälpa unga in på arbetsmarknaden vilket skapar trygghet, säger kommunalråd säger Kristina Klempt (FP). 

Vad innebär det rent konkret?
-Tanken är att ungdomsavtalen ska kombinera arbete på del av heltid med handledning och utbildning på arbetsplatsen och vara i högst ett år med möjlighet till förlängning. För de ungdomar som omfattas av ungdomsavtal ska lönen vara minst 75 procent av lägstalönerna i riksavtalen. Det måste också finnas en lokal uppgörelse mellan fack och arbetsgivare. Efter den perioden, när man har fått mer erfarenhet och kompetens i bagaget, är det givetvis önskvärt att de unga får fasta jobb med kollektivavtalsenliga löner som alla andra.  

Vad har ni gjort tidigare för att minska arbetslösheten bland ungdomar i Upplands Väsby?
-Vi har introducerat lärlingsutbildningar inom ramen för gymnasieskolan. Kommunens 3-veckorsprogram via WorkCenter samt möjlighet till feriejobb är även dessa viktiga delar i att på sikt ge unga bättre förutsättningar att lyckas på arbetsmarknaden. Men vi måste också skapa fler vägar till arbete för Väsbys unga. Införandet av ungdomsavtal tror vi är ytterligare ett sätt att hjälpa våra arbetslösa ungdomar till arbete. Ur hälsosynpunkt är det mycket bättre att ha ett jobb än att vara arbetslös, särskilt när man är ung vilket även forskning visar på.

Annonser

Responses

  1. […] – Den största anledningen till att ungdomar inte får något jobb är att de aldrig haft något. Ungdomar som har svårt att konkurrera om jobben måste få chansen att lära sig ett yrke och känna sig behövda, säger Folkpartiets kommunalråd Kristina Klempt. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: