Skrivet av: fpupplandsvasby | september 16, 2012

Kortare yrkeskurser på gymnasiet

Mer än 10 000 ungdomar hoppar av gymnasiet varje år. Det är ett av skälen till Sveriges höga ungdomsarbetslöshet. En ung person som helt saknar utbildning har det allra svårast att komma in på arbetsmarknaden.

Vi har gjort flera viktiga reformer för att komma till rätta med detta. I den nya gymnasieskolan är högskolebehörighet frivilligt på yrkesprogrammen. Lärlingsutbildningar har införts. Men för vissa ungdomar är tre års studier för krävande. Vi måste hitta lösningar också för dem.

Regeringen föreslår därför i höstens budget att kortare yrkeskurser införs. Elever ska kunna läsa kortare kurser inom ramen för det som kallas yrkesintroduktion. Det kan till exempel handla om att man går 1,5 eller två år. Detta nya utbildningsalternativ är inte för alla, utan ska vara öppet för personer som inte är behöriga till gymnasieskolans nationella program och för elever som har påbörjat nationella program men hoppat av.

I budgeten avsätts stimulansmedel till kommuner som vill jobba med detta och Skolverket får i uppdrag att utveckla yrkesintroduktion av varierande längd. Tanken är att de ungdomar som annars skulle ha lämnat gymnasieskolan tomhänta på detta sätt ska kunna få med sig ett bevis på att de genomfört ett antal kortare kurser.

Socialdemokraterna vill gå rakt motsatt väg. De vill återinföra kravet på att alla ungdomar ska läsa in högskolebehörighet. Det är ett luftslott. Eleverna detta gäller hoppar idag av gymnasiet och får ingen utbildning alls med sig ut i livet. De går rakt ut i arbetslöshet. Socialdemokraterna använder vackra ord om jämlikhet, men tar inget som helst ansvar för konsekvenserna.

Låt oss vara tydliga. Det är bättre att en ung människa går klart en kortare yrkesutbildning än att han eller hon hoppar av och går rakt ut i arbetslöshet.

Liberala hälsningar,

Jan Björklund 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: