Skrivet av: fpupplandsvasby | januari 27, 2013

Harby skola – ett intressant kulturarv

Hembygdsföreningen har genom Klas Lundkvist ställt frågan om Väsby är en rivningskommun. Jag vill svara på detta: Väsby är en expansiv kommun som bygger mycket nytt just nu – men också vill spara det mest intressanta av det gamla som ett kulturarv.
Som folkpartist vill jag gärna slå ett slag för att vi bevarar Harby skola, därför att det ligger i ett intressant kulturstråk från Fresta kyrka – en av de äldsta byggnaderna i kommunen – till Sköldnora kungsgård (med det tidigare namnet Skällnora, där ny forskning visar att Heliga Birgitta måste ha varit född och uppvuxen under hennes första elva år) och till Fresta prästgård, där för länge sedan den kyrkoherde bodde som startade det som senare blev Riksantikvarieämbetet.
Harby skola ligger nära den väg som var viktig för vikingatidens storbonde Jarlabanke, som ägde en stor del av marken från Täby till Fresta. Jarlabankes minnessten finns på Fresta kyrkogård. Harby skola byggdes på 1800-talet som bygdeskola och fungerade som sådan fram till början av 1930-talet, då Bollstanäs skola byggdes och ersatte Harby skola. Men Harby skola fungerade sedan fram till 1965 som slöjdsal åt eleverna i Bollstanäs skola. Många elever som har slöjdat i Harby skola lever fortfarande även om flertalet är i dag är pensionärer.
Upplands Väsby kommun ska, som Hembygdsföreningen pläderar, inte riva alla gamla byggnader utan se till att särskilt intressanta byggnader bevaras som ett kulturarv. Landsantikvarien gjorde 1974 en genomgång av äldre byggnader i Upplands Väsby. Han fann då att Harby skola var en ”kulturhistoriskt värdefull” byggnad. Då ska det mycket till för att kommunen ska riva den. Min uppfattning är att Harby skola ska räddas och att detta bäst görs genom att den övertas av den ideella förening, Alternativ Kultur Blåbandsförening i Upplands Väsby, som vill renovera den och göra den till en allmän samlingslokal för bygden.

Bengt Karlsson
Ordförande Folkpartiet Liberalerna Upplands Väsby

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: