Skrivet av: fpupplandsvasby | februari 23, 2013

Duktiga lärare premieras

Lärarna är den avgörande faktorn för resultaten i skolan och om vi ska kunna locka de bästa personerna till läraryrket måste läraryrket ha hög status. En del i detta är att det ska finnas tydliga karriärmöjligheter för lärarna. I dag är ofta enda möjligheten att göra karriär att lämna undervisningen helt och hållet, till exempel för att bli rektor.

Utbildningsminister Jan Björklund har i dag berättat om de två nya karriärtjänster som Folkpartiet har tagit initiativ till. I en unik satsning går staten in och skjuter till pengar för att höja lönerna för våra duktigaste lärare – fullt utbyggt handlar det om hela 880 miljoner kronor per år och cirka 10 000 tjänster, det vill säga ungefär var tionde lärare.

Regeringen har nu beslutat om de exakta reglerna för att betala ut statsbidrag till kommuner och fristående skolor för de två tjänsterna:

Förstelärare kan den lärare bli som har minst fyra års väl vitsordat arbete med undervisning och som har visat särskilt god förmåga att förbättra elevernas studieresultat och ett starkt intresse för att utveckla undervisningen. Att vara förstelärare betyder i princip en löneökning med 5 000 kronor per månad.

Lektor kan den lärare bli som har avlagt examen på forskarnivå och under minst fyra år har visat pedagogisk skicklighet som lärare. Lektorn får runt 10 000 kronor mer i månaden.

Skolverket kommer att betala ut pengar från och med höstterminen 2013 och varje kommun kommer att få en pott utifrån andelen elever man har av det totala antalet i landet. Vi liberaler i varje kommun måste se till att det finns goda möjligheter för de bästa lärarna att göra karriär. I Folkpartiets Sverige ska det löna sig att vara en duktig lärare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: